top of page
Fur Particles Allergy

Alergije na životinje

Alergije na kućne ljubimce su česte i mogu biti izazvane kontaktom s kožom, perjem, mokraćom, slinom ili izmetom kućnih ljubimaca poput pasa, mačaka, hrčaka ili ptica. Za neke ljude, ove alergije mogu biti blage i podnošljive, dok za druge mogu izazvati ozbiljne simptome. U ovom članku ćemo istražiti simptome, uzroke i opcije liječenja.

Simptomi alergija na životinjsku dlaku

Simptomi alergija na životinjsku dlaku mogu varirati od blagih do teških, ovisno o osjetljivosti pojedinca. Najčešći simptomi uključuju:

 • Kihanje i curenje iz nosa: Reakcija na alergene iz životinjske dlake često se očituje kroz često kihanje i curenje iz nosa.

 • Osip i svrbež: Osobe s alergijama na životinjsku dlaku mogu razviti osip na koži koji može biti popraćen svrbežom.

 • Problemi s disanjem: Kod nekih ljudi, kontakt s alergenima iz dlake može uzrokovati probleme s disanjem poput astmatičnih napada ili otežanog disanja.

 • Crvenilo i suzenje očiju: Oči mogu postati crvene, nadražene i početi suziti nakon izlaganja alergenima iz životinjske dlake.

 • Kožni osip: Osobe s osjetljivosti na životinjsku dlaku mogu razviti kožne reakcije poput ekcema ili urtikarije nakon kontakta s alergenima.

Uzroci alergija na životinjsku dlaku

Glavni uzrok alergija na životinjsku dlaku su proteini koji se nalaze u koži, slini, urinu ili izmetu životinja. Kada ovi proteini dođu u dodir s kožom, nosom, ili plućima osobe osjetljive na alergije, to može izazvati imunološku reakciju, što rezultira simptomima alergije.

JESTE LI ZNALI?

Smatra se da pseća dlaka sadrži manje alergena od mačje dlake. Međutim, neki ljudi mogu imati jače reakcije na pseće alergene, dok drugi mogu biti osjetljiviji na alergene mačjih. Ova varijabilnost individualne osjetljivosti može biti iznenađujuća jer mnogi pretpostavljaju da su svi kućni ljubimci jednako alergični.

Zašto dolazi do alergija na kućne ljubimce?

Alergijske reakcije na mačke, pse i druge dlakave životinje uzrokovane su proteinima koji se nalaze u sitnim komadićima kože životinja, poznatim kao perut, kao i u njihovoj slini i urinu. Ovi mali proteini mogu visiti u zraku dugo vremena, a talože se na namještaj, tepihe i kućnu prašinu koja kruži po vašem domu. Zapravo, niste alergični na dlaku vašeg ljubimca. Alergični ste na perut životinja.

Opcije liječenja

Iako nije uvijek moguće potpuno izbjeći izloženost alergenima iz životinjske dlake, postoje neki koraci koje osobe s alergijama mogu poduzeti kako bi ublažile simptome:
 

 • Izbjegavanje izloženosti: Osobe s alergijama na životinjsku dlaku trebaju izbjegavati kontakt s životinjskim dlakama koliko je to moguće.
   

 • Redovno čišćenje: Redovno čišćenje kuće može pomoći u smanjenju količine alergena iz životinjske dlake u zraku i okolini.

 • Upotreba inhalatora: Osobe koje imaju problema s disanjem zbog alergija na životinjsku dlaku mogu se osloniti na inhalatore za olakšavanje simptoma.

 • Imunoterapija: Za osobe s težim oblicima alergija, imunoterapija ili "alergenska terapija" može biti opcija. Ovo uključuje postupno izlaganje alergenima kako bi se smanjila osjetljivost tijela na te tvari.

 • Lijekovi: Receptni mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergije poput svrbeža i kihanja. Alternativno, postoje prirodni lijekovi kao što je SPRING SHIELD koji pomažu organizmu da se izbori sa simptomima alergija, a redovnim korištenjem čak trajno ukloniti simptome alergija na životinje.

Ostale preporuke za život s kućnim ljubimcima i alergijama

Uz medicinske tretmane, određene promjene u načinu života mogu pomoći u smanjenju simptoma alergija na kućne ljubimce. Evo nekoliko preporuka:

 • Ograničite područje gdje borave kućni ljubimci: Pokušajte ograničiti prostor u kojem se kućni ljubimci mogu slobodno kretati unutar kuće kako bi se smanjila koncentracija alergena.

 • Zadržavajte kućne ljubimce izvan spavaće sobe: Držanje kućnih ljubimaca izvan spavaće sobe može pomoći u sprječavanju nakupljanja alergena na krevetima i jastucima.

 • Koristite prekrivače za krevete i jastuke otporne na alergene: Prekrivači za krevete i jastuke otporni na alergene mogu pomoći u sprječavanju nakupljanja alergena na tim površinama.

 • Redovno koristite usisavač s HEPA filtrom: Usisavanje s HEPA filtrom može pomoći u uklanjanju alergena iz tepiha i namještaja.

 • Zamijenite tepihe tvrdim podovima: Zamjena tepiha tvrdim podovima može smanjiti nakupljanje alergena u kući.

Ove preporuke, zajedno sa SPRING SHIELD tabletama, mogu značajno olakšati život osobama koje imaju alergije na kućne ljubimce.

bottom of page