top of page
alergijski rinitis

Alergijski rinitis

Alergijski rinitis je stanje koje pogađa mnoge ljude širom svijeta, izazivajući neugodne simptome poput svrbeža u nosu i očima, kihanja, začepljenosti nosa i curenja nosa. Ova upala nosne sluznice može biti izazvana različitim alergenima, iritantima ili virusima prisutnim u zraku, a utječe na kvalitetu života pacijenata.

Klinička slika

Alergijski rinitis karakterizira varijabilna jačina simptoma, što može otežati dijagnozu. Simptomi obično podsjećaju na prehladu i uključuju kihanje, začepljen nos, curenje nosa, svrbež nosa i očiju te peckanje i suzenje očiju. Očni simptomi su česti kod sezonskog rinitisa i mogu dodatno pogoršati nelagodu.

Osim fizičkih simptoma, alergijski rinitis može utjecati na emocionalno stanje pacijenata, uzrokujući glavobolju, agitiranost i umor te smanjenje koncentracije i produktivnosti. Teški simptomi mogu dovesti do izostanka s posla ili škole te dodatnih troškova liječenja.

Vrste alergijskog rinitisa

Alergijski rinitis može se podijeliti na sezonski i perzistentni oblik, u zavisnosti o trajanju simptoma i prisutnosti alergena. Sezonski rinitis često je uzrokovan polenom, dok perzistentni rinitis može biti povezan s kućnim alergenima poput grinja, prašine i dlake kućnih ljubimaca.
 

Prema ARIA smjernicama, alergijski rinitis može se klasificirati kao blagi ili umjereni/teški, u zavisnisnosti o uticaju simptoma na svakodnevne aktivnosti i kvalitet života pacijenata. Postoje i drugi oblici rinitisa poput vazomotornog ili infekcijskog rinitisa, koji se razlikuju po uzrocima i simptomima.

JESTE LI ZNALI?

Jeste li znali da se alergijski rinitis može pojaviti i u toku hladnijih mjeseci, iako polen nije prisutan? Ovaj fenomen poznat je kao "hladna alergija" ili "hladni alergijski rinitis". Za neke ljude, izlaganje hladnom zraku može izazvati simptome kao što su svrbež nosa, kihanje i curenje nosa, čak i ako nisu alergični na uobičajene alergene kao što je polen.

Diagnoza alergijskog rinitisa

Dijagnoza alergijskog rinitisa obično uključuje pregled medicinske historije pacijenta i fizikalni pregled, te ponekad i alergo testove kako bi se izolirali specifični alergeni. Liječenje se temelji na kombinaciji preventivnih mjera, farmakoterapije i, u određenim slučajevima, imunoterapije.

Prevencija alergijskog rinitisa uključuje izbjegavanje alergena i implementaciju promjena u načinu života kako bi se smanjila izloženost alergenima. Prirodni biljni lijekovi kao što je SPRING SHIELD mogu pomoći u prevenciji i ublažavanju simptoma alergijskog rinitisa, a dugotrajnim uzimanjem SPRING SHIELD je moguće trajno se riješiti simptoma alergijskog rinitisa.

Mjere prevencije i kontrole

Važno je izbjegavati boravak na otvorenom prostoru za vrijeme visoke koncentracije polena u zraku te smanjiti izloženost kućnim alergenima poput grinja i prašine. Provođenje nosne lavaže slanom otopinom može pomoći u smanjenju simptoma, dok imunoterapija može biti od pomoći kod određenih oblika alergijskog rinitisa.

Zaključak

Iako alergijski rinitis može biti hronična  bolest koja utiče na kvalitet života, pravilno upravljanje simptomima i primjena odgovarajuće terapije mogu značajno olakšati nelagodu pacijentima. Redovno uzimanje suplemenata za jačanje organizma i imuniteta, posjete doktoru i preventivne mjere ključni su za uspješno upravljanje ovim stanjem te poboljšanje općeg zdravstvenog stanja pacijenata.

bottom of page