top of page
Kvercetin i alergije

Šta je kvercetin i kako pomaže kod alergija?

Kvercetin je prirodno jedinjenje koje sve više privlači pažnju zbog svojih potencijalnih koristi u ublažavanju simptoma alergija. U ovom članku istražit ćemo ulogu kvercetina u tijelu, njegovu povezanost s alergijama, koristi koje nudi u olakšavanju simptoma alergija, kao i potencijalne nuspojave i smjernice za upotrebu.

Šta je Kvercetin?

Prije nego što se detaljnije pozabavimo ulogom kvercetina u olakšavanju simptoma alergija, prvo ćemo objasniti šta je zapravo kvercetin.

Kvercetin je flavonoid, vrsta biljnog pigmenta koji daje žive boje voću, povrću i biljkama. Prirodno se nalazi u raznim biljnim namirnicama, uključujući luk, jabuke, bobice i citrusno voće.  

Kvercetin, kao flavonoid, ne samo da dodaje boju biljkama, već također nudi niz zdravstvenih koristi. Kada se konzumira, on je snažan antioksidans i protuupalni agens, koji čini čuda u našem tijelu.

Kao antioksidans, kvercetin pomaže neutralizirati štetne slobodne radikale u tijelu. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu oštetiti ćelije i doprinijeti hroničnim bolestima, poput bolesti srca i raka. Pretražujući ove slobodne radikale, kvercetin pomaže u zaštiti naših ćelija od oksidativnog stresa i smanjuje rizik od razvoja ovih bolesti.

Ali to nije sve. Kvercetin također posjeduje impresivna protuupalna svojstva. Upala je prirodni odgovor našeg imunološkog sistema kako bi nas zaštitio od povreda i infekcija. Međutim, hronična upala može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući alergije, artritis i autoimune bolesti. Smanjujući upalu, kvercetin igra ključnu ulogu u sprječavanju i upravljanju ovim stanjima.

JESTE LI ZNALI?

Istraživači su otkrili da kvercetin može imati ulogu u zaštiti biljaka od štetnika i patogena, djelujući kao prirodni pesticid i antimikrobno sredstvo. Ova istraživanja ne samo da daju dodatnu vrijednost kvercetinu kao korisnom spoju za ljudsko zdravlje, već i ističu njegovu važnost u biljnom svijetu kao dio prirodne odbrane biljaka od štetočina.

Uloga kvercetina u organizmu

Jedan od fascinantnih aspekata kvercetina je njegova sposobnost da djeluje kao antihistaminik. Histamini su hemikalije koje oslobađa naš imunološki sistem kao odgovor na alergene, poput polena ili dlačica kućnih ljubimaca. Oni su odgovorni za pokretanje simptoma alergije poput kihanja, svrbeža i suzenja očiju. Kvercetin je pokazao da posjeduje svojstva antihistaminika, što znači da može pomoći u olakšavanju ovih neugodnih simptoma i ublažavanju alergijskih reakcija.

 

Ali koristi kvercetina ne prestaju ovdje. Istraživanja su pokazala da također može imati svojstva protiv raka, inhibirati rast određenih tipova ćelija raka i zaštititi srce poboljšavajući kardiovaskularno zdravlje. Nadalje, kvercetin je proučavan zbog svojeg potencijala u smanjenju krvnog pritiska, poboljšanju sportskih performansi i podršci zdravlju mozga.

Dakle, bilo da odaberete da uključite kvercetinom bogate namirnice u svoju ishranu ili se odlučite za dodatak kvercetina, možete dobiti mnoge koristi koje ovaj izvanredni flavonoid ima za ponuditi.

Veza između kvercetina i alergija

Alergijske reakcije se javljaju kada imuni sistem prekomjerno reaguje na bezopasne tvari, poput polena, dlačica kućnih ljubimaca ili određene hrane. Ova prekomjerna reakcija pokreće oslobađanje histamina i drugih upalnih jedinjenja, što dovodi do niza neugodnih simptoma, uključujući kihanje, svrbež i začepljenje nosa.

Pokazano je da kvercetin inhibira oslobađanje histamina, čime smanjuje intenzitet alergijskih simptoma. Također može pomoći u sprječavanju proizvodnje drugih upalnih supstanci, pružajući dodatno olakšanje od alergijskih neugodnosti.

Ali kako tačno kvercetin postiže ove efekte? Pa, djeluje kao prirodni antihistaminik blokirajući H1 receptor na mastocitima, koji su odgovorni za oslobađanje histamina. Time kvercetin sprječava histamin da se veže za ove receptore i pokreće alergijski odgovor.

Dodatno, pokazalo se da kvercetin ima antioksidativna svojstva, što može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i upale u tijelu. To može doprinijeti njegovoj sposobnosti da olakša simptome alergija.

Vrste alergija kojima kvercetin može pomoći

Iako se tačni mehanizmi djelovanja kvercetina u ublažavanju alergija još uvijek proučavaju, pokazao je obećavajuće rezultate u olakšavanju simptoma povezanih sa različitim tipovima alergija. To uključuje sezonske alergije, sezonski rinitis (senilni rinitis) i alergijsku astmu.

Sezonske alergije, također poznate kao sezonski rinitis, pokreću čestice u zraku kao što su polen, spore plijesni i trava. Ove alergije obično se javljaju tokom određenih godišnjih doba kada određene biljke oslobađaju svoj polen. Mogućnost kvercetina da inhibira oslobađanje histamina može pomoći u smanjenju ozbiljnosti simptoma poput kihanja, začepljenja nosa i svrbeža očiju.

 

Alergijski rinitis, još jedan čest tip alergije, karakteriše upala nosnih prolaza. Razni alergeni, uključujući grinje, dlačice kućnih ljubimaca i određenu hranu, mogu je pokrenuti. Protuupalna svojstva kvercetina mogu pomoći u ublažavanju začepljenja nosa, curenja nosa i kihanja koji su povezani s alergijskim rinitisom.

Alergijska astma je hronično stanje koje uzrokuje upalu i sužavanje dišnih puteva, što dovodi do zviždanja, kašljanja i nedostatka daha. Iako kvercetin ne može zamijeniti standardne lijekove za astmu, neka istraživanja sugerišu da može pomoći u smanjenju upale povezane s astmom i poboljšanju funkcije pluća.

Koristi kvercetina za smanjenje simptoma alergije

Jedna od primjetnih prednosti kvercetina je njegova sposobnost da pruži trenutno olakšanje od simptoma alergija. Suprimirajući oslobađanje histamina i smanjujući upalu, kvercetin može pomoći u ublažavanju začepljenja nosa, kihanja, svrbeža i suzenja očiju koji često prate alergijske reakcije.

Kada alergeni, poput polena ili dlačica kućnih ljubimaca, uđu u tijelo, oni pokreću imunološki odgovor koji dovodi do oslobađanja histamina. Histamin je odgovoran za neugodne simptome tokom alergijske reakcije. Kvercetin djeluje inhibirajući oslobađanje histamina, čime smanjuje ozbiljnost ovih simptoma.

Dugoročne koristi kvercetina

Osim svojih trenutnih efekata, kvercetin može pružiti i dugoročne koristi osobama koje pate od alergija. Redovno uzimanje kvercetina povezano je sa smanjenjem učestalosti i intenziteta simptoma alergija tokom vremena.

Studije su pokazale da kvercetin može pomoći u regulisanju odgovora imunološkog sistema na alergene, sprječavajući prekomjernu upalu i smanjujući mogućnost alergijskih reakcija. Moduliranjem imunološkog sistema, kvercetin može pomoći u izgradnji tolerancije na alergene i smanjenju osjetljivosti na njih.

Štaviše, šira protuupalna i antioksidativna svojstva kvercetina mogu doprinijeti općem zdravlju imunog sistema i smanjenju rizika od drugih upalnih stanja. Hronična upala povezana je s raznim zdravstvenim problemima, uključujući alergije, astmu i autoimune poremećaje. Smanjenjem upale, kvercetin može pružiti dodatnu zaštitu od ovih stanja.

Također, osobe koje unose kvercetin i flavonoide općenito, imaju zdraviji i niži nivo holesterola, ali i manju mogućnost za dobijanje hipertenzije i arteroskleroze.

Kvercetin i SPRING SHIELD

SPRING SHIELD, prirodna kombinacija ljekovitih supstanci za borbu protiv alergije, kombinuje snagu prirodnih sastojaka kako bi pružio podršku osobama koje se suočavaju s alergijama. Kvercetin, kao glavni sastojak, ističe se svojim antihistaminskim i protuupalnim svojstvima. Ovaj flavonoid inhibira oslobađanje histamina, ključnog uzroka alergijskih simptoma poput svrbeža i začepljenja nosa. Dodatno, prisutnost Vitamina C i D pruža podršku imunom sistemu, smanjujući osjetljivost na alergene. Resveratrol, kalcijum, magnezijum i cink doprinose ovom sinergijskom djelovanju, pružajući dodatnu podršku imunološkom sistemu i ublažavajući simptome alergija. Ova pažljivo odabrana kombinacija sastojaka čini SPRING SHIELD efikasnim izborom za sve one koji žele prirodan pristup ublažavanju alergijskih reakcija.

bottom of page