top of page
Najbolji prirodni lijekovi protiv alergije

Najbolji prirodni lijek za alergiju - Top 10

Alergije su čest problem koji može uzrokovati nelagodu i ometati svakodnevni život. Srećom, postoje mnogi prirodni načini za ublažavanje simptoma alergija bez potrebe za konvencionalnim lijekovima. U ovom članku istražujemo 10 najboljih prirodnih ljekovitih sastojaka i antihistaminika koji mogu pomoći u olakšavanju alergijskih simptoma i poboljšanju kvaliteta života.

1. Kvercetin

Kvercetin je pigment koji se prirodno pojavljuje u mnogim voćima, povrću i biljkama, a poznat je po svojim snažnim antioksidativnim svojstvima. Osim što štiti tijelo od slobodnih radikala, kvercetin također ima sposobnost suzbijanja otpuštanja histamina, tvari koja izaziva alergijske reakcije. On djeluje kao prirodni antihistaminik, ublažavajući simptome alergija kao što su kihanje, svrbež i curenje nosa. Također, istraživanja sugeriraju da kvercetin može imati i protuupalna svojstva, čime dodatno pomaže u smanjenju upale povezane s alergijskim reakcijama.​

2. Kurkumin

Kurkuma je začin s bogatom historijom u tradicionalnoj medicini, posebno u ayurvedi. Njena glavna aktivna komponenta, kurkumin, ima snažna protuupalna svojstva koja mogu pomoći u olakšavanju simptoma alergija. Kurkumin djeluje inhibirajući aktivnost enzima koji su odgovorni za upalu u tijelu, čime se smanjuje oticanje i nelagoda povezana s alergijskim reakcijama. Također, kurkumin potiče imuni sistem, pomažući tijelu da se bolje nosi s alergenima i smanjuje osjetljivost na njih.

3. Kalcij

Kalcij je esencijalni mineral koji ne samo da podržava zdravlje kostiju i zuba, već ima i važnu ulogu u regulaciji imunog sistema. Nedostatak kalcija može povećati osjetljivost na alergene, dok adekvatan unos kalcija može pomoći u smanjenju simptoma alergija. Kalcij djeluje kao blagi antihistaminik, blokirajući djelovanje histamina i smanjujući alergijske reakcije kao što su svrbež, osip i oticanje. Osim toga, kalcij također ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smirivanju upale povezane s alergijama.

4. Crni kim

Crni kim, poznat i kao Nigella sativa, biljka je koja se koristi u tradicionalnoj medicini već hiljadama godina zbog svojih ljekovitih svojstava. Ulje crnog kima bogato je bioaktivnim spojevima poput timokina i timolona, koji imaju snažna protuupalna, antialergijska i imunomodulatorna svojstva. Crni kim može pomoći u ublažavanju simptoma alergija kao što su začepljenje nosa, kihanje i svrbež kože. Osim toga, istraživanja su pokazala da konzumacija crnog kima može pomoći u jačanju imunog sistema, čineći ga otpornijim na alergene.

5. Resveratrol

Resveratrol je prirodni antioksidans koji se nalazi u koži crnog grožđa, crvenom vinu, borovnicama i drugim biljkama. Osim što štiti tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, resveratrol ima i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju simptoma alergija. On djeluje inhibirajući aktivnost upalnih enzima i molekula, čime se smanjuje oticanje i iritacija povezana s alergijskim reakcijama. Također, resveratrol potiče proizvodnju prirodnih antihistaminika u organizmu, što dodatno pomaže u olakšavanju alergijskih simptoma.

6. Magnezij

Magnezij je esencijalni mineral koji ima brojne važne uloge u tijelu, uključujući podršku zdravom funkcioniranju mišića, živaca i srca. Nedostatak magnezija može dovesti do povećane osjetljivosti na alergene, dok redovan unos magnezija može pomoći u smanjenju simptoma alergija. Magnezij djeluje kao prirodni bronhodilatator, opuštajući mišiće dišnih putova i poboljšavajući disanje kod alergijskih reakcija. Također, magnezij ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smirivanju upale i nelagode povezane s alergijama.

7. Bromelain

Bromelain je enzim koji se nalazi u svježem ananasu i ima snažna protuupalna svojstva. On može pomoći u smanjenju oticanja i upale u tijelu, što ga čini korisnim za ublažavanje simptoma alergija poput začepljenog nosa, kihanja i svrbeža kože. Bromelain također potiče proizvodnju prirodnih antihistaminika u tijelu te smanjuje osjetljivost na alergene. Kao rezultat toga, dodatak bromelaina može značajno olakšati simptome alergija i poboljšati kvalitetu života.

8. Gingerola

Đumbir je začin koji se koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava, uključujući protuupalne, antioksidativne i antibakterijske učinke. Đumbir sadrži bioaktivne spojeve poput gingerola, koji imaju snažna protuupalna svojstva i mogu pomoći u smanjenju simptoma alergija. On djeluje inhibirajući proizvodnju prostaglandina, tvari koje izazivaju upalu u tijelu, čime se smanjuje oticanje i nelagoda povezana s alergijskim reakcijama. Također, đumbir potiče cirkulaciju krvi i jača imuni sistem, što dodatno pomaže u borbi protiv alergena.

9. Vitamin D

Vitamin D igra ključnu ulogu u borbi protiv alergija, pružajući podršku imunom sistemu i smanjujući osjetljivost na alergene. Nedostatak vitamina D povezan je s povećanom osjetljivošću na alergene, dok adekvatan unos ovog vitamina može pomoći u smanjenju simptoma alergija. Vitamin D reguliše imunološki odgovor tijela, potičući proizvodnju protuupalnih tvari koje smanjuju upalu dišnih putova i kože, čime se olakšava disanje i smanjuje svrbež. Također, vitamin D podržava proizvodnju antimikrobijalnih peptida koji jačaju odbrambene mehanizme organizma. Kombinacija tih svojstava čini vitamin D važnim dodatkom prehrani za ublažavanje simptoma alergija i održavanje općeg zdravlja.

10. Cink

Cink je esencijalni mineral koji igra važnu ulogu u funkcioniranju imunog sistema te pomaže tijelu u borbi protiv infekcija i alergija. Nedostatak cinka može povećati osjetljivost na alergene, dok dodatak cinka može pomoći u jačanju imunog sistema i smanjenju simptoma alergija. Cink djeluje kao prirodni antihistaminik, blokirajući djelovanje histamina i smanjujući alergijske reakcije poput svraba, osipa i oticanja. Također, cink ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smirivanju upale i nelagode povezane s alergijama.

Zašto su Spring Shield tablete za alergiju posebne?

Spring Shield tablete za alergiju

​SPRING SHIELD tablete sadrže 6 od 10 najefikasnijih prirodnih supstanci za borbu protiv alergija: kvercetin, resveratrol, vitamine C i D te minerale cink, kalcij i magnezij.

​SPRING SHIELD kombinuje ove sastojke u jednoj tableti, pružajući praktično rješenje koje olakšava i otklanja simptome alergija. Ova kombinacija pruža snažan antihistaminski, imunostimulirajući i antioksidativni efekat, a praktična je jer uklanja potrebu za konzumacijom više pojedinačnih dodataka prehrani, jeftinija jer je kupovina jednog proizvoda ekonomičnija od kupovine više različitih dodataka, te efikasnija jer osigurava sveobuhvatnu podršku imunom sistemu i ublažavanju simptoma alergija u jednoj formuli.

Kroz detaljne analize i istraživanja, SPRING SHIELD je pažljivo dizajniran kako bi sadržao optimalne količine ključnih sastojaka. Ova precizna kombinacija sastojaka osigurava sveobuhvatnu podršku imunom sistemu i olakšavanje simptoma alergija, čineći SPRING SHIELD najboljim prirodnim lijekom za alergiju 
za sve one koji žele efikasnu i praktičnu formulu za borbu protiv alergija i održavanje zdravlja.

bottom of page