top of page
Alergijski pojmovnik

Alergijski pojmovnik

Alergijski pojmovnik je sveobuhvatni izvor informacija o terminima i pojmovima vezanim za alergije, pružajući jednostavna i jasna objašnjenja za razumijevanje alergijskih stanja i njihovih simptoma.

A

Alergen - Alergen je tvar koja izaziva reakciju imunog sistema kod osoba koje su preosjetljive na tu tvar.

Alergija - Alergija je pretjerana reakcija imunog sistema na tvar koja obično nije štetna za većinu ljudi.

Alergijski rinitis - Alergijski rinitis je upala nosne sluznice uzrokovana alergijom na određene tvari kao što su polen, prašina ili dlake kućnih ljubimaca.

Anafilaksija - Anafilaksija je ozbiljna alergijska reakcija koja može biti po život opasna i zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Antihistaminik - Antihistaminik je lijek koji se koristi za ublažavanje simptoma alergijskih reakcija blokirajući djelovanje histamina.

Angioedema - Angioedema je oticanje kože, sluznica ili potkožnog tkiva, obično uzrokovano alergijskom reakcijom.

Antigen - Antigen je tvar koja potiče imunološki odgovor organizma, uključujući i alergijske reakcije.

Alergijska konjunktivitis - Alergijski konjunktivitis je upala očne spojnice uzrokovana alergijom na polen, prašinu ili druge alergene.

Alergijski bronhitis - Alergijski bronhitis je upala sluznice bronha uzrokovana alergijskom reakcijom na različite tvari prisutne u okolišu.

Alergijski dermatitis - Alergijski dermatitis je upalna reakcija kože uzrokovana alergijom na tvari kao što su deterdženti, lateks ili biljke.

A

B

Bronhijalna astma - Bronhijalna astma je hronična upalna bolest dišnih puteva koja se često povezuje s alergijskim reakcijama na određene tvari kao što su polen, prašina ili dlake kućnih ljubimaca.

 

Biljni alergeni - Biljni alergeni su tvari prisutne u biljkama koje mogu izazvati alergijske reakcije kod osoba koje su preosjetljive na njih.

Bakterijski konjunktivitis - Bakterijski konjunktivitis je upala očne spojnice uzrokovana bakterijskom infekcijom, a nije povezan s alergijama, iako simptomi mogu biti slični.

 

Bakterijski sinusitis - Bakterijski sinusitis je upala sinusa uzrokovana bakterijskom infekcijom, a nije nužno povezan s alergijama, iako se može pojaviti kao komplikacija alergijskog rinitisa.

 

Biljni polen - Biljni polen je fina prašina koju proizvode muški reproduktivni organi cvjetova biljaka. Ova tvar može izazvati alergijske reakcije kod osoba koje su osjetljive na nju.

 

Bronhospazam - Bronhospazam je suženje dišnih putova koje se može javiti kao dio alergijske reakcije, uzrokujući teškoće u disanju i zviždanje u prsima.

Bol u sinusima - Bol u sinusima može biti simptom alergijskog sinusitisa ili sinusitisa uzrokovanog infekcijom, a obično se osjeća kao pritisak ili bol u predjelu lica i glave.

 

Bol u grlu - Bol u grlu može biti simptom alergijske reakcije na određene tvari koje iritiraju sluznicu grla, poput polena, dima ili kemikalija.

 

Bakterijska upala kože - Bakterijska upala kože može biti povezana s alergijskim dermatitisom ili može biti posljedica sekundarne bakterijske infekcije nastale uslijed oštećenja kože izazvanog alergijskom reakcijom.

B

C

Curenje nosa - Curenje nosa je simptom alergijske reakcije koji se manifestira izlučivanjem tekućine iz nosa, često uzrokovanom upalom sinusa kao odgovor na alergen.

Celzijev znak - Celzijev znak je mjera koja se koristi za procjenu težine alergijske reakcije, pri čemu se određeni simptomi boduju kako bi se odredila ozbiljnost stanja.

Citokini - Citokini su proteini koji se oslobađaju kao odgovor na alergen i igraju ključnu ulogu u regulaciji upalnih procesa u tijelu.

Ciljni antigen - Ciljni antigen je specifični alergen koji uzrokuje imunološki odgovor u tijelu, potičući proizvodnju antitijela i aktiviranje mastocita.

Ciklički otežano disanje - Ciklički otežano disanje je simptom alergijske astme koji se manifestuje ponavljajućim napadima otežanog disanja izazvanim alergijskom reakcijom.

C

Č

Čestice polena - Čestice polena su mikroskopski dijelovi biljnog polena koji mogu izazvati alergijske reakcije kod osoba s alergijskim rinitisom.

Čestice plijesni - Čestice plijesni su mikroskopski organizmi koji se mogu naći u zraku i mogu izazvati alergijske reakcije kod osoba koje su osjetljive na plijesan, kao što su kašalj, kihanje i iritacija dišnih puteva.

Čišćenje alergena - Čišćenje alergena je proces uklanjanja alergena poput prašine, dlake kućnih ljubimaca i plijesni iz okoline kako bi se smanjila izloženost i olakšali simptomi alergijskih bolesti.

Čišćenje nosa - Čišćenje nosa je tehnika koja se koristi za uklanjanje nakupljene sluzi i alergena iz nosnih prolaza kako bi se smanjila iritacija i olakšalo disanje kod osoba s alergijskim rinitisom.

 

Čišćenje madraca - Čišćenje madraca je postupak koji uključuje redovno usisavanje i prozračivanje madraca kako bi se uklonili alergeni poput grinje, prašine i peruti koja može izazvati alergijske reakcije kod osoba s osjetljivim dišnim putevima.

 

Čišćenje prostorija - Čišćenje prostorija obuhvata temeljito čišćenje svih površina, tepiha, zavjesa i namještaja kako bi se smanjila koncentracija alergena i olakšali simptomi alergijskih bolesti u unutrašnjem okruženju.

Č

Ć

Ćelavost - Ćelavost može biti jedan od simptoma alergijskog kontaktnog dermatitisa, koji se može pojaviti kao reakcija na određene tvari s kojima koža dolazi u dodir.

Ćilibar - Ćilibar se ponekad koristi u alternativnoj medicini kao prirodni lijek za ublažavanje simptoma alergija, iako znanstveni dokazi o njegovoj učinkovitosti nisu potpuno jasni.

Ć

D

Dermatitis - Upala kože koja može biti uzrokovana izravnim kontaktom s alergenom.

 

Dekongestivi - Lijekovi koji smanjuju oticanje nosne sluznice kako bi se olakšalo disanje kod alergijskog rinitisa.

 

Dermatološki testovi - Metoda testiranja alergija koja uključuje primjenu malih količina potencijalnih alergena na kožu kako bi se utvrdila reakcija.

D

Đ

E

Ekcem - Kožna bolest koja se često povezuje s alergijama i karakterizira crvenilo, svrbež i osip.

 

Eozinofili - Bijela krvna zrnca koja se povećavaju u broju kao odgovor na alergijske reakcije.

 

Eksudat - Tekućina koja se oslobađa tijekom upale kao odgovor na alergene, obično izaziva oticanje i iritaciju.

 

Epinefrin - Hormon i lijek koji se koristi za hitno liječenje ozbiljnih alergijskih reakcija poput anafilaksije.

 

Edem - Oticanje koje može biti rezultat alergijskih reakcija, najčešće se javlja na licu, rukama ili nogama.

 

Ekstrakti alergena - Pripravci koji se koriste u testiranju alergija i terapiji, sadrže koncentrirane oblike alergena kako bi se izazvala kontrolirana reakcija imunog sistema.

 

Egzacerbacija - Pogoršanje simptoma alergije ili alergijskog stanja, često uzrokovano izlaganjem alergenima.

Đ
E

F

G

Grinje - Mikroskopski organizmi koji su česti alergeni, posebno u prašnjavim ili vlažnim okruženjima poput kreveta ili tepiha.

Gutanje teškoća - Moguća posljedica oticanja grla ili nazofarinksa uslijed alergijske reakcije.

 

Gubitak mirisa - Ponekad se može dogoditi kod osoba s alergijskim rinitisom.

F
G

H

Histamin - Prirodna tvar koju imuni sistem oslobađa kao odgovor na alergene, uzrokujući simptome kao što su svrbež, oticanje i curenje nosa.

 

Hipoalergeni - Proizvodi ili materijali koji su manje vjerojatni da će izazvati alergijske reakcije u osjetljivih ljudi.

Hladna urtikarija - Tip alergijske reakcije koja se javlja kao odgovor na izlaganje hladnoći, često uzrokujući osip i svrbež na koži.

 

Histaminska intolerancija - Stanje u kojem tijelo ima poteškoća u razgradnji histamina, što može dovesti do simptoma sličnih alergijskim reakcijama.

H

I

Imuni sistem - Sistem organizma odgovoran za odbranu od stranih tvari, uključujući alergene.

Imunoterapija - Metoda liječenja alergija koja uključuje postupno izlaganje pacijenta malim količinama alergena kako bi se postigla tolerancija.

Iritanti - Tvari koje mogu izazvati reakcije slične alergijama, iako ne uključuju imunološki odgovor.

Imunoglobulin E (IgE) - Tip antitijela koji igra ključnu ulogu u alergijskim reakcijama.

​Intolerancija na hranu - Reakcije na hranu koje nisu uzrokovane imunološkim odgovorom, ali mogu imati slične simptome kao alergije.

I

J

K

Konjunktivitis - Upala očne spojnice koja može biti uzrokovana alergijskim reakcijama na različite alergene poput polena, prašine ili životinjske dlake.

Koncentracija polena - Mjera količine polena u zraku, važna za osobe s alergijama kako bi mogle pratiti količinu polena i planirati svoje aktivnosti.

Koprivnjača - Kožna reakcija koja se manifestuje pojavom svrbežnih, crvenih osipa, a često je uzrokovana alergijskim reakcijama na hranu, lijekove, ili dodire s alergenima kao što su polen ili životinjska dlaka.

J
K

L

Lijekovi - Neke alergijske reakcije mogu biti uzrokovane lijekovima poput antibiotika ili aspirina.

 

Laringitis - Upala grkljana koja može biti uzrokovana alergijama, posebno ako su izloženi alergenima koji iritiraju dišne ​​puteve.

L

LJ

M

Mastociti - Stanice imunološkog sistema koje oslobađaju histamin i druge tvari koje izazivaju alergijske reakcije.

 

Mukoza - Sluznica koja prekriva unutarnje površine tijela, uključujući nosnu šupljinu i respiratorni trakt, koja može reagirati na alergene.

 

Mastocitni stabilizatori - Lijekovi koji sprječavaju oslobađanje histamina i drugih tvari iz mastocita, pomažući u kontroli alergijskih simptoma.

LJ
M

N

Napadi kašlja - Epizode intenzivnog kašljanja koje mogu biti simptom alergijske reakcije, posebno na iritante u zraku.

 

Nasalni sprejevi - Lijekovi u obliku spreja koji se primjenjuju izravno u nos kako bi se ublažili simptomi alergijskog rinitisa.

 

Neposredne reakcije - Brze alergijske reakcije koje se javljaju odmah nakon izlaganja alergenu.

 

Nadražajni alergeni - Tvari koje uzrokuju alergijske reakcije putem direktnog kontakta ili udisanja, poput polena, prašine ili životinjske dlake.

 

Nadomjesna terapija - Metoda liječenja koja uključuje izbjegavanje alergena i korištenje alternativnih metoda za kontrolu simptoma alergija.

N
NJ

O

NJ

Otekline - Povećanje volumena tkiva kao odgovor na alergijsku reakciju, često praćeno crvenilom i osjetljivošću.

Očne alergije - Alergijske reakcije koje se javljaju na području očiju, poput crvenila, svrbeža ili suzenja, obično uzrokovane izlaganjem alergenima.

 

Osjetljivost - Sklonost organizma ka razvoju alergijskih reakcija nakon izlaganja određenom alergenu.

 

Osip - Promjena na koži koja se javlja kao reakcija na alergene, često praćena svrbežom, crvenilom ili upalom.

 

​Otopina za ispiranje nosa - Tekućina koja se koristi za čišćenje i ispiranje nosnih prolaza, što može pomoći u uklanjanju alergena i olakšanju simptoma alergijskog rinitisa.

 

Otpornost na alergene - Stanje u kojem organizam postaje manje osjetljiv na određene alergene kao rezultat izloženosti ili terapije.

O

P

Polen - Sitna praškasta tvar koja se proizvodi u muškim reproduktivnim organima cvjetova. Polen je čest alergen koji može izazvati alergijske reakcije kod osoba osjetljivih na polen određenih biljaka.

Polenska groznica - Sezonska alergijska reakcija uzrokovana izlaganjem polen različitih biljaka, često praćena simptomima poput kihanja, svrbeža očiju i curenja nosa.

Prašina - Mikroskopske čestice koje mogu sadržavati alergene poput grinja, peruti kućnih ljubimaca i drugih čestica, često izazivajući alergijske reakcije kod osjetljivih pojedinaca.

 

Perut životinja - Sitne ljuske koje otpadaju s krzna ili kože kućnih ljubimaca poput pasa ili mačaka, često uzrokujući alergijske reakcije kod ljudi.

 

Plijesan - Mikroskopske gljivice koje se mogu naći u unutarnjim i vanjskim prostorima te mogu biti uzrok alergijskih reakcija, posebno kod osoba s alergijama na plijesan.

 

Polenski kalendar - Grafički ili tablični prikaz koji prikazuje sezonsku distribuciju polena različitih biljnih vrsta, pomažući alergičnim osobama da prate razdoblja visoke koncentracije polena poduzmu preventivne mjere.

 

​Proljetne alergije - Alergijske reakcije koje se javljaju tijekom proljetnih mjeseci, obično uzrokovane cvjetanjem biljaka i povećanom koncentracijom polena u zraku.

P

R

Rinitis - Upala nosne sluznice koja se često javlja kao posljedica alergijske reakcije na određene alergene poput polena, prašine ili dlake životinja.

Reakcija - Imunološki odgovor tijela na alergen koji može uzrokovati niz simptoma kao što su svrbež, kihanje, osip ili oticanje.

​Respiratorne tegobe - Simptomi koji se odnose na disajne putove poput kašlja, otežanog disanja ili zviždanja u prsima koji mogu biti uzrokovani alergijskim reakcijama.

Receptori - Strukture na stanicama koje reagiraju na prisutnost alergena i pokreću imunološki odgovor tijela.

Remisija - Period kada simptomi alergije privremeno nestanu ili se umanje, obično zbog smanjene izloženosti alergenima ili djelovanja terapije.​

R

S

Sezonske alergije - Alergijske reakcije koje se javljaju u određeno doba godine, obično zbog izloženosti polenu ili drugim alergenima koji su sezonski prisutni u okolini.

 

Sinusitis - Upala sinusa koja može biti posljedica alergijske reakcije na alergene poput prašine, polena ili plijesni.

 

Svrbež - Osjećaj neugodnog svraba na koži koji može biti simptom alergijske reakcije na određene alergene.

 

Sekrecija - Izlučivanje tekućine ili sluzi iz nosa, grla ili očiju koje može biti povezano s alergijskim rinitisom ili konjunktivitisom.

 

​Smanjenje izloženosti - Strategija koja uključuje smanjenje kontakta s alergenima kako bi se ublažili simptomi alergijskih bolesti.

 

​Spore plijesni - Mikroskopski organizmi koji se nalaze u zraku i tlu, a mogu biti uzrok alergijskih reakcija kod osjetljivih pojedinaca, posebno u vlažnim i mračnim okruženjima.

S

Š

T

Tolerancija na alergene - Stanje u kojem imuni sistem ne reaguje na određene alergene, što može rezultirati smanjenjem simptoma alergija ili potpunim izostankom reakcije.

 

Testiranje alergija - Postupak koji se koristi za identifikaciju specifičnih alergena na koje je osoba preosjetljiva, obično se provodi uzimanjem krvi ili kožnih testova.

 

Trajne alergije - Alergijske reakcije koje su prisutne tijekom cijele godine ili veći dio godine, obično uzrokovane alergenima prisutnim u zatvorenim prostorima poput grinja, plijesni ili peruti životinja.

 

Tip I alergija - Najčešći oblik alergijske reakcije koji uključuje brzu reakciju imunog sistema na određene alergene, što može rezultirati simptomima poput osipa, svrbeža, oticanja ili anafilaksije.

Š
T

U

Urtikarija - Kožni osip koji se karakterizira crvenim, otečenim kvržicama (urtikama) i jakim svrbežom, često uzrokovan alergijskim reakcijama na hranu, lijekove ili druge alergene.

Udisanje alergena - Proces unošenja alergena u organizam putem disanja, što može izazvati alergijske reakcije kod osoba koje su preosjetljive na određene tvari u zraku.

Uređaji za pročišćavanje zraka - Tehnički uređaji koji se koriste za uklanjanje alergena iz zraka u unutarnjim prostorima, poput polena, prašine i plijesni, kako bi se smanjila izloženost alergenima i ublažili simptomi alergija.

 

Ubrizgavanje alergena - Metoda liječenja alergija poznata kao imunoterapija, koja uključuje postupno uvođenje male količine alergena u organizam kako bi se postupno smanjila osjetljivost i smanjila ozbiljnost alergijskih reakcija.

Unutarnji alergeni - Alergeni koji se nalaze unutar zatvorenih prostora, poput grinja, plijesni, peruti životinja i polena, koji mogu uzrokovati alergijske reakcije kod osoba koje su izložene tim tvarima u svom domu ili radnom okruženju.

Urtikarija - Kožni osip koji se karakterizira crvenim, otečenim kvržicama (urtikama) i jakim svrbežom, često uzrokovan alergijskim reakcijama na hranu, lijekove ili druge alergene.

U

V

Vazokonstrikcija - Suženje krvnih žila koje se može dogoditi kao odgovor na alergijsku reakciju, što može pridonijeti simptomima poput začepljenja nosa ili smanjenog protoka krvi.

Virusna alergija - Alergijske reakcije koje se mogu javiti kao odgovor na virusne infekcije, poput prehlade ili gripe, koje mogu izazvati simptome poput začepljenja nosa, kašlja i kihanja.

Vasodilatacija - Proširenje krvnih žila koje može biti dio alergijske reakcije, što može dovesti do crvenila kože, oticanja i osjećaja vrućine u području zahvaćenom alergijom.

Vazokonstriktorni lijekovi - Lijekovi koji sužavaju krvne žile kako bi se smanjilo oticanje i crvenilo kože, često se koriste za liječenje alergijskih reakcija kao što su urtikarija ili angioedem.

Vrijeme cvjetanja biljaka - Razdoblje tijekom godine kada biljke otpuštaju polen u zrak, što može biti ključni faktor za osobe koje pate od alergija na polen određenih biljnih vrsta.

V

Z

Začepljenje nosa - Stanje u kojem su nosne prolaze blokirane, što može biti posljedica alergijskih reakcija na alergene poput polena, prašine ili peruti životinja.

Zimske alergije - Alergijske reakcije koje se javljaju tijekom zimskih mjeseci, obično zbog izloženosti unutarnjim alergenima poput plijesni ili peruti životinja, kao i zbog suhog zraka u grijanim prostorijama.

Z

Ž

Životinjska dlaka - Sitne čestice dlake kućnih ljubimaca koje mogu biti alergeni za osobe koje su osjetljive na proteinske tvari koje se nalaze u dlaci.

Životinjska perut - Mrtve stanice kože koja se ljušti s krzna ili perja životinja, često je prisutna u okolini kućnih ljubimaca poput pasa, mačaka i ptica, te može biti alergen za neke ljude.

Životinjski alergeni - Različite tvari prisutne u životinjskim tijelima poput proteinskih čestica iz dlake, peruti, urina ili sline koje mogu izazvati alergijske reakcije kod osoba koje su osjetljive na njih.

Ž
Anchor 1
bottom of page