top of page
Koliko dugo se piju tablete za alergiju

Koliko dugo se piju tablete za alergiju?

Alergije mogu biti neugodne, ometajući svakodnevni život s simptomima koji se kreću od kihanja i svrbeža do ozbiljnijih reakcija. Za upravljanje ovim simptomima često se koriste tablete za alergiju, poznati kao antihistaminici, koje su dostupne bez recepta ili na recept. Međutim, često se postavlja pitanje koliko dugo treba uzimati ove lijekove za optimalno olakšanje simptoma bez rizika od nuspojava ili ovisnosti. 

Dužina uzimanja tableta za alergiju

Trajanje upotrebe tableta za alergiju uglavnom zavisi o nekoliko faktora:

  • Vrsta alergija (sezonske, akutne, cjelogodišnje...)

  • Ozbiljnost alergijskih reakcija

  • Lijek/antihistaminik koji se koristi

  • Individualni odgovor na terapiju

  • Savjet ljekara

Sezonske alergije

Za sezonske alergije izazvane polenom ili travom, uobičajeno je uzimati tablete za alergiju tokom trajanja sezone cvjetanja i pojave alergena. To obično traje od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci, u zavisnosti o geografskom položaju i vremenskim prilikama i vremenu izloženosti alergenima. Ukoliko je alergen poznat, preporučuje se uzimanje terapije nekoliko sedmica do mjesec prije pojave / izlaganju samom alergenu i uzimati terapiju sve dok je alergen prisutan.

Trajne ili cjelogodišnje alergije

Ako patite od cjelogodišnjih alergija uzrokovanih unutrašnjim poznatim ili nepoznatim alergenima poput grinja, dlake kućnih ljubimaca ili plijesni, možda ćete trebati trajno uzimati lijekove za alergiju tokom cijele godine. U takvim slučajevima, važno je slijediti preporuke vašeg ljekara, pratiti i kontrolisati potencijalne nuspojave antihistaminika i povremeno raditi generalne nalaze krvi i urina kao i sistematski pregled općeg zdravstvenog stanja. 

JESTE LI ZNALI?

Antihistaminici su prvobitno razvijeni kao lijekovi za liječenje drugih stanja, kao što su tjeskoba i nesanica, prije nego što su otkrili njihovu efikasnost u smanjenju alergijskih simptoma. Na primjer, prvi antihistaminik, difenhidramin, prvobitno je bio namijenjen kao lijek za liječenje mučnine i vrtoglavice, ali su pacijenti primijetili njegovu sposobnost da ublaži simptome alergija. Ovo otkriće promijenilo je pristup liječenju alergija i postavilo temelje za razvoj antihistaminika kao glavnog sredstva za olakšanje simptoma alergija.

Akutne alergijske reakcije

U nekim slučajevima, kao što su akutne alergijske reakcije na određeni okidač poput hrane ili ugriza insekta, možda ćete trebati uzimati lijekove za alergiju kratko vrijeme dok simptomi ne nestanu. U svakom slučaju, ako imate teže alergijske reakcije, odmah potražite medicinsku pomoć i slijedite uputstva svog ljekara.

Vrsta lijeka / anitihistaminika

Lijekovi za alergiju se dijele na one koje se mogu kupiti uz recept i one koje se mogu kupiti bez recepta (OTC).

Lijekovi za alergiju na recept mogu biti preporučeni za osobe s teškim ili nekontrolisanim simptomima alergije. Ako vam je propisana dugotrajna terapija lijekovima, vaš zdravstveni radnik će pratiti vaš odgovor i prilagoditi plan liječenja prema potrebi. Što se tiče antihistaminika koji se mogu kupiti bez recepta OTC, važno je pridržavati se preporučene doze i trajanja navedenog na etiketi proizvoda ili kako je savjetovao vaš farmaceut ili ljekar.

Važnost savjetovanja sa zdravstvenim radnikom

Bez obzira na vrstu lijekova za alergiju koje uzimate, važno je konsultovati se sa svojim ljekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakvih pitanja ili briga o trajanju liječenja. Vaš zdravstveni radnik može procijeniti vaše specifične okidače alergije, historiju bolesti i opće zdravlje kako bi pružio personalizovane preporuke za efikasno upravljanje alergijama.

Rizici i nuspojave povezane sa uzimanjem antihistaminika

Važno je razumjeti potencijalne rizike i nuspojave povezane s dugotrajnom upotrebom antihistaminika. Iako proizvođači antihistaminika tvrde da je konzumacija istih sigurna, postoje mnogi dokazi da dugotrajna konzumacija antihistaminika može imati razne štetne učinke na bubrege, jetru, krvožilni sistem i povišene masnoće u krvi. Zbog toga je važno redovno se savjetovati sa ljekarom o trajanju terapije i mogućim alternativama.

Prirodne alternative 

Pored konvencionalnih lijekova i antihistaminika, važno je istaknuti i prirodne alternative na biljnoj bazi koje mogu pružiti olakšanje od simptoma alergija bez nuspojava karakterističnih za klasične antihistaminike. Prirodni pristupi uključuju upotrebu ljekovitih sastojaka poput kvercetina, resveratrola, magnezija, vitamina D i cinka. Ovi sastojci imaju protuupalna, antialergijska i imunomodulacijska svojstva koja pomažu u smanjenju simptoma alergija bez izazivanja neželjenih efekata. Ono što je dodatno važno istaći je da ove prirodne alternative nemaju ograničenje u dužini konzumacije, što ih čini dugoročno održivim rješenjem za upravljanje alergijama. Kombinacija ovih prirodnih sastojaka u proizvodima kao što je SPRING SHIELD pruža praktično i efikasno rješenje za ublažavanje alergijskih simptoma, čineći ih optimalnim izborom za one koji preferiraju prirodne terapije bez nuspojava.

Springshield tablete za alergiju
bottom of page