top of page
Najbolje tablete za alergiju

Najbolje tablete za alergiju

Detaljan pregled dostupnih antihistaminika

Kada je riječ o liječenju alergija, prva linija terapije često uključuje oralne antihistaminike. Ovi lijekovi djeluju na složen način, suzbijajući simptome alergija putem blokiranja specifičnih receptora u tijelu, što sprječava daljnje pogoršanje simptoma.

Zahvaljujući svojoj sposobnosti brze resorpcije nakon oralne primjene, antihistaminici omogućavaju brzo olakšanje simptoma alergija. Njihova efikasnost obično se osjeti već nakon kratkog vremena od uzimanja, pružajući trenutačno olakšanje od neugodnih simptoma.

Iako oralni antihistaminici mogu biti efikasni u ublažavanju simptoma alergija, dugotrajna upotreba ili zloupotreba može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Prekomjerna konzumacija ovih lijekova može dovesti do niza nuspojava, uključujući pospanost, suha usta, vrtoglavicu i poteškoće s koncentracijom. 

Kako se većina metabolizma ovih lijekova odvija u jetri, postoji velika vjerovatnoća interakcija s drugim lijekovima koji se metabolizuju na sličan način. Neke od tih interakcija mogu biti ozbiljne i smanjiti efikasnost terapije ili povećati rizik od nuspojava.

U Bosni i Hercegovini je registrovan veliki broj lijekova za alergije i antihistaminika, koji se uglavnom svrstavaju u 7 grupa u zavisnosti od glavne aktivne komponente koju sadrže. Ispod donosimo pregled za najbolje tablete za alergiju i najvažnije informacije za svaku od njih:

1. Loratidin (R06AX13)

Loratadin je najpopularniji i najčešće korišten antihistaminik u Bosni i Hercegovini. Dolazi u obliku tableta od 5 i 10 mg i pod raznim imenima u zavisnosti od proizvođača - Flonidan (Sandoz), Belodin (Belupo), Loramin (Zada Pharmaceuticals), Lostop (Bosnalijek) i Pressing (Hemofarm). Može se kupiti bez recepta.

Loratadin djeluje blokirajući aktivnost histamina, komponente odgovorne za alergijske simptome. Koristi se za privremeno olakšanje simptoma polenske alergije, kihanja i curenja nosa. Također se može koristiti za smanjenje svraba i crvenila kod urtikarije. Obično se uzima jednom dnevno, a mogući neželjeni efekti uključuju glavobolju, suha usta, krvarenje iz nosa, suho grlo, nervozu i druge simptome. Kontraindikacije uključuju osip s mjehurićima, krvarenje ili dugotrajni osip, te se preporučuje izbjegavanje primjene ako simptomi traju duže od tri dana ili ako se osip ne povuče nakon šest mjeseci. Prije uzimanja, važno je obavijestiti doktora o mogućoj alergiji na loratadin, drugim lijekovima ili dodacima prehrani, te o trudnoći, dojenju ili postojećim zdravstvenim stanjima poput astme, problema s bubrezima ili jetrom.

2. Feksofenadin (R06AX26)

Feksofenadin je još jedan popularan antihistaminik na tržištu Bosne i Hercegovine. Ovaj lijek se često može pronaći pod imenima Alerix (Bosnalijek) i Allegra (Sanofi). Dostupan je u tabletama od 120 mg, koje se koriste za smanjenje simptoma alergijskih reakcija. Može se kupiti bez recepta.

Slično kao i Loratadin, Feksofenadin djeluje blokirajući aktivnost histamina, komponente odgovorne za alergijske simptome. Ovaj lijek je posebno efikasan u olakšavanju simptoma kao što su svrbež, kihanje i curenje nosa koji su česti kod alergija.

Uobičajena doza Feksofenadina je jedna tableta od 120 mg dnevno. Važno je pridržavati se preporučene doze i ne prelaziti je bez savjetovanja s ljekarom.

Neki od potencijalnih neželjenih efekata Feksofenadina uključuju glavobolju, suha usta, umor i gastrointestinalne smetnje. U nekim slučajevima mogu se javiti i ozbiljnije nuspojave poput alergijskih reakcija.

Kao i kod Loratadina, važno je razgovarati s ljekarom prije uzimanja Feksofenadina, posebno ako postoji alergija na ovaj lijek ili druge lijekove, kao i ako se koristi zajedno sa drugim lijekovima ili ako postoji neko postojeće zdravstveno stanje poput astme, problema s bubrezima ili jetrom.

3. Desloratadin (R06AX27)

Desloratadin je antihistaminik novije generacije koji se ističe svojom sposobnošću ublažavanja simptoma alergija bez izazivanja pospanosti, što ga čini popularnim izborom među korisnicima. Na tržištu Bosne i Hercegovine se ovaj lijek se može naći pod različitim imenima, kao što su Dasselta (Krka), Delor (Zada), Lordes (Nobel), Escontral (JGL), Doxtadin (Deva), Aerogal (Galenika) i Alrinast (Ilko). Dolazi u tabletama od 5 mg i kao sirup i može se kupiti bez recepta.

Glavna prednost Desloratadina nad drugim antihistaminicima je njegova sposobnost pružanja olakšanja od alergijskih simptoma tokom cijelog dana, omogućavajući korisnicima da normalno nastave svoje aktivnosti bez umora i pospanosti.

Desloratadin može efikasno kontrolisati simptome alergija, pružajući olakšanje i udobnost ljudima koje pate od alergijskih reakcija. Ne preporučuje se dugotrajna upotreba Desloratadina niti konzumacija alkohola dok se uzima terapija. Mogući neželjeni efekti Desloratadina uključuju glavobolju, suha usta i gastrointestinalne smetnje, dok se u rijetkim slučajevima mogu pojaviti ozbiljnije nuspojave poput palpitacija i bolova u trbuhu. Stoga je važno pažljivo pratiti bilo kakve neželjene simptome i odmah se obratiti ljekaru ukoliko se pojave.

4. Bilastin (R06AX29)

Bilastin je novi lijek za liječenje simptoma alergijskog rinitisa i kronične idiopatske urtikarije, dostupan u Bosni i Hercegovini pod različitim imenima poput Xados (Berlin Chemie) i Aprixa (Saneca). Njegova posebna prednost je u tome što ne izaziva pospanost, za razliku od nekih drugih antihistaminika. Istraživanja su pokazala da je vrlo selektivan za H1 receptore te da ima brz početak djelovanja i dugotrajan učinak. Također, ne izaziva kardiotoksičnost niti sedativne nuspojave te poboljšava kvalitetu života pacijenata. Uobičajena doza za odrasle je 20 mg dnevno, a nedavno je odobren i za djecu u dobi od 6 do 11 godina. Neki od mogućih nuspojava Bilastina uključuju glavobolju, promjene u radu jetre, omaglicu, bol u želucu, umor, pojačan apetit, nepravilne otkucaje srca, povećanu tjelesnu težinu, mučninu, tjeskobu, suh nos ili neugodan osjećaj u nosu, promjene u radu bubrega i povišene masnoće u krvi. Rjeđe se mogu javiti palpitacije, ubrzan rad srca i povraćanje. Za djecu, česte nuspojave uključuju rinitis i alergijski konjunktivitis, dok se rjeđe mogu javiti glavobolja i bol u želucu.

5. Ketotifen (R06AX17)

Ketotifen, dostupan u Bosni i Hercegovini pod nazivom Galitifen, proizveden od strane Galenike u obliku sirupa, predstavlja antihistaminski lijek koji se koristi za suzbijanje alergijskih simptoma. Ovaj sirup se izdaje na recept i često se koristi za dugotrajnu prevenciju astme i alergijskih reakcija. Njegove prednosti uključuju efikasnost u suzbijanju simptoma alergije i smanjenje učestalosti napada astme. Ketotifen, poput mnogih antihistaminskih lijekova, može imati uticaj na psihofizičke sposobnosti. Stoga je važno da korisnici budu svjesni potencijalnih nuspojava, poput pospanosti ili umora, koje mogu ometati sposobnost upravljanja motornim vozilima ili mašinama. Ovakve nuspojave mogu uticati na pažnju i brzinu reakcije, stoga je preporučljivo izbjegavati aktivnosti koje zahtijevaju visoku koncentraciju ili brze reflekse dok se koristi ovaj lijek. Ketotifen može izazvati različita neželjena dejstva, koja se mogu pojaviti u različitim stepenima učestalosti. Među veoma čestim neželjenim dejstvima su umor, dok su česta uznemirenost, razdražljivost, nesanica, nervoza, mučnina, povraćanje, vrtoglavica i moguće pogoršanje bronhijalne astme na početku terapije. Povremeno se mogu javiti osećaj peckanja tokom mokrenja, učestalo mokrenje (cistitis), suhoća usta i vrtoglavica.

6. Cetirizin (R06AE07)

Cetirizin je antihistaminik druge generacije koji se koristi za liječenje alergijskog rinitisa, dermatitisa i urtikarije. U Bosni i Hercegovini, Cetirizin se može naći u obliku tableta pod imenom Letizen proizvođača Krka, dostupan u dozama od 10 mg, uz ljekarski recept. Konzumira se oralno, a efekti obično počinju unutar trideset minuta i traju otprilike jedan dan. Stepen koristi je sličan kao i kod drugih antihistaminika prve generacije. Česti neželjeni efekti uključuju pospanost, suhoću usta, glavobolju i bol u stomaku. Stepen pospanosti koja se javlja obično je manja nego kod antihistaminika prve generacije, jer su antihistaminici druge generacije selektivniji za H1 receptor. U poređenju sa drugim antihistaminicima druge generacije, cetirizin može izazvati pospanost. Primjena u trudnoći izgleda sigurna, ali se ne preporučuje tokom dojenja. Lijek djeluje blokiranjem histaminskih H1 receptora, uglavnom izvan mozga. Cetirizin se može koristiti i kod pedijatrijskih pacijenata, a glavni neželjeni efekat na koji treba obratiti pažnju je pospanost. Druga neželjena dejstva koja se mogu javiti kod najviše jednog od deset pacijenata koji uzimaju ovaj lijek uključuju vrtoglavicu, glavobolju, faringitis, dijareju, mučninu i suha usta.

7. Levocetirizin (R06AE09)

Levocetirizin je također antihistaminik novije generacije, a u Bosni i Hercegovini se može pronaći pod nazivom Lavrena proizvođača Stada u formi tableta od 5mg. Lijek se nabavlja uz ljekarski recept. Kao i svi drugi antihistaminici, glavne indikacije su mu privremeno olakšanje simptoma polenske alergije, kihanja i curenja nosa. Ovaj lijek je preporučeno uzimati najmanje 6 mjeseci, a proizvođač naglašava oprez prilikom konzumacije ove terapije i alkohola istovremeno. Nuspojave, slično kao i kod drugih antihistaminika, su pospanost, suhoća usta, glavobolja i umor i bile su često prijavljene u kliničkim ispitivanjima. Rijetko su se pojavljivali simptomi poput agresivnosti, halucinacija ili depresije, ali njihova učestalost može varirati u zavisnosti o pojedinačnoj reakciji organizma.

Zaključak

Oralni antihistaminici predstavljaju ključnu terapiju za ublažavanje simptoma alergija, pružajući brzo olakšanje od neugodnih manifestacija alergijskih reakcija. Lijekovi poput loratadina, feksofenadina, desloratadina, bilastina, ketotifena, cetirizina i levocetirizina su široko rasprostranjeni i dostupni na tržištu Bosne i Hercegovine. Njihova efikasnost je dokazana, ali je važno koristiti ih prema uputstvima i savjetu ljekara kako bi se izbjegle potencijalne nuspojave i interakcije s drugim lijekovima. Odabir odgovarajućeg antihistaminika treba uzeti u obzir individualne potrebe pacijenta, njihove zdravstvene karakteristike i prethodno iskustvo s terapijom. Iako su nuspojave kao što je pospanost, suhoća usta i glavobolja česte, a ozbiljnije reakcije rjeđe, treba biti svjestan mogućih komplikacija i odmah se obratiti ljekaru u slučaju neželjenih efekata.

Pored konvencionalnih lijekova i antihistaminika, važno je istaknuti i prirodne lijekove koji mogu pružiti olakšanje od simptoma alergija bez nuspojava karakterističnih za klasične antihistaminike. Prirodni pristupi uključuju upotrebu ljekovitih sastojaka poput kvercetina, resveratrola, magnezija, vitamina D i cinka. Ovi sastojci imaju protuupalna, antialergijska i imunomodulacijska svojstva koja mogu pomoći u smanjenju simptoma alergija bez izazivanja neželjenih efekata. Kombinacija ovih prirodnih sastojaka u proizvodima kao što su SPRING SHIELD tablete pruža praktično i efikasno rješenje za ublažavanje alergijskih simptoma, čineći ih optimalnim izborom za one koji preferiraju prirodne terapije bez nuspojava.

bottom of page